הסכם גרעין חדש בין איראן למעצמות נראה קרוב מתמיד, לאחר ההתקדמות המשמעותית ברשימת הדרישות שנשלחו בין הצדדים. במוסד הציגו לראש הממשלה יאיר לפיד הערכה ולפיה, ההסכם ייחתם בזמן הקרוב, במסגרת של ימים עד שבועות אחדים.
סיקור הסכם גרעין ב-N12:
טווח זמנים זה מכתיב לישראל אסטרטגיה חדשה שכוללת העלאת הילוך ב'מלחמת הצללים'. אסטרטגיה זו תכלול טיפול באתרים, בפיתוח צנטריפוגות חדשות, במתקני הגרעין עצמם, במתקני הפיצוץ וטיפול במדענים איראנים, על פי פרסומים זרים.
במקביל, המוסד וצה"ל ייערכו לשורת פעולת בנושא, בין היתר, הגברת הפעילות הישראלית ברחבי המזרח התיכון נגד איראן. זה יכלול סיכול טרור איראני, סיכול הברחת נשק איראני לכל המדינות והארגונים במרחב – ולא רק פעילות על אדמת איראן.
אפשר להניח שהמוסד וצה"ל בנו תשתיות נרחבות ומשמעותיות בשורת מדינות ברחבי המזרח התיכון. תשתיות אלו יאפשרו להם לעשות את מה שראינו, כולל חדירה מודיעינית ומבצעית לתוך משמרות המהפכה באיראן ויכולת תמרון רחבה בהרבה בעוד שורה ארוכה של מדינות.
בטווח הרחוק – מטרות ההסכם
ההסכם המתגבש למעשה יקפיא את היכולת האיראנית להמשיך בהעשרת אורניום – וזו מטרתה העיקרית של ארה"ב בסבב הנוכחי. למעשה, כשבבית הלבן אומרים שלאיראן לא יהיה גרעין – לזה הם מתכוונים. אבל גם למשמע בשורות אלו, יש בפני ישראל שורת נושאים אותם היא לא מוכנה להכיל.
בעזרת ההסכם, איראן תהפוך למדינה סף-גרעינית וההסכם יאפשר לה, במעלה השנים עד 2030, לפתח יכולות מתקדמות. כשיסתיים ההסכם בעוד עשור – ההערכה היא שלא יבוא אחריו הסכם נוסף, ואיראן תוכל בלחיצת כפתור להיות במקום לא טוב מבחינת ישראל.
בקצה ההסכם, איראן תגיח כשהיא תחת מטריה גרעינית או סמי גרעינית. עם יכולות אלו היא תוכל להתבסס במרחב ולפעול בצורה הרבה יותר תקיפה מכפי שהיא יכולה להרשות לעצמה כיום. לכן, יתרונו של ההסכם הנוכחי, אל מול מגרעותיו, זה שהוא נותן לישראל הרבה זמן להתכונן, לפעול ולשבש – כדי למנוע מהאיראנים להגיע להיכן שלא נרצה שיגיעו.
בתוך כך, דיווחים בעיתון האמריקני בלומברג מצננים את האש סביב ההסכם. על פי גורמים המצוטטים בעיתון, נציגי השלטון בטהראן והנציגים האמריקנים לא מצליחים להגיע להסכמות סביב מספר סעיפי מפתח של ההסכם. על כן טוענים – יקחו עוד מספר שבועות עד שנראה עשן לבן יוצא מחדרי המשא ומתן.