
רישי סונאק (צילום: ComposedPix / Shutterstock.com)
אחרי שליז טראס הצליחה להחזיק בתפקידה ארבעים וארבעה ימים בלבד, נשואות עיני הממלכה שוב אל המפלגה השמרנית. למרות שבוריס ג'ונסון, זמן לא רב אחרי הדחתו, פינטז על קאמבק הוליוודי לרחוב דאונינג, חברי המפלגה יחלו היום בבחירת ראש ממשלה חדש, השלישי במספר בקדנציה זו. עם כמות האתגרים שתחכה למנהיגה החדש של בריטניה – אין מה לקנא בו.
הרבה השתנה מאז שליז טראס נבחרה לראשות המפלגה השמרנית, וכנגזר מכך לראשות ממשלת בריטניה. המלכה אליזבת כבר איננה, ולבריטניה כבר מלך. בוריס ג'ונסון, שאף אחד מהמועמדים בסיבוב הקודם לא הסכים במהלך העימותים הטלוויזיונים להגיד כי יציע לו תפקיד בממשלתו, הספיק אפילו לפזול שוב לתפקיד ראש הממשלה, ובהמשך לחזור בו.
מלחמת רוסיה-אוקראינה, אשר הייתה לנושא קריטי גם לג'ונסון וגם לטראס ממשיכה, ובמובנים רבים אפילו נכנסת לשלבים מאתגרים יותר עבור מדיניות החוץ הבריטית. יוקר המחייה, מחירי החשמל והאינפלציה בבריטניה מאיימים במשבר עמוק על הממלכה.
אך דבר אחד לא השתנה – המפלגה השמרנית נמצאת במשבר עמוק מאוד בסקרים. בסקר האחרון שפורסם על ידי הטלגרף הבריטי, המפלגה השמרנית, שזכתה בבחירות הכלליות האחרונות בכמעט ארבעים וארבעה אחוזים מקולות הבוחרים, מדשדשת עם ארבעה עשר אחוזים בלבד, מספרים שגובלים באסון אלקטורלי.

ליז טראס (צילום: שאטרסטוק)
עקב הייחודיות של השיטה הבריטית, התפטרותה של ליז טראס מובילה שוב להליך בתוך המפלגה השמרנית. תחילה, היום, יצביעו שלוש מאות חמישים ושבעה חברי הפרלמנט של המפלגה לשני המועמדים לתפקיד (אלא אם יהיו הפתעות מיוחדות בדקה ה-90) – רישי סונאק ופני מורדנט, ורק אלו אשר יקבלו מאה קולות יעברו לשלב הבא. לאחר מכן, בהנחה ויותר ממועמד אחד יקבל את כמות הקולות הנדרשת, וכי לא יהיו פרישות אשר ישאירו מועמד אחד בלבד לתפקיד, כלל מתפקדי המפלגה השמרנית יבחרו (ביום ו') את זהות ראש הממשלה הבא.
המפלגה השמרנית עומדת אם כך אל מול אתגר כפול. חבולה אחרי נפילת הממשלה המהירה בהיסטוריה של הממלכה, ואל מול מצב מזעזע בסקרים, מבקשת היא למנות ראש ממשלה חדש עד לבחירות הכלליות שצפויות לקראת תחילת 2025. הבעיה היא כמובן, כפי שאפשר לצפות, שלאחר נפילת שתי ממשלות, מטיל הציבור הבריטי ספק במנדט של המפלגה השמרנית לשלוט, ואחת מן הסיבות לנפילת ליז טראס הייתה ביצוע פעולות שהציבור ראה בהן כלא תואמות למנדט שברשותה.
בנוסף לאתגרים המפלגתיים הללו, כל שאר האתגרים הכלליים אל מולם עומדת בריטניה לא נעלמו במשך הימים הקצרים של ממשלת טראס, ורבים גם החריפו.
באופן די מפתיע, שהתקבל בקרב הציבור בבריטניה, ואפילו בקרב חלק מתומכיו, בתמיהה, שקל ג'ונסון להתמודד על התפקיד שוב. ג'ונסון, שעד לא מזמן ישב בעצמו בבית מספר עשר ברחוב דאונינג, זיהה בניצחון שלו בבחירות ב-2019, ובכישלון של ממשלת טראס להחזיק מעמד, הוכחה לכך כי רק לו יש את המנדט להוביל את המפלגה השמרנית בעת הזו, ואת בריטניה כולה.

רישי סונאק (צילום: שאטרסטוק)
הידיעה כי ג'ונסון שוקל לרוץ לתפקיד שנית לא עברה בשקט בממלכה, במיוחד עקב כך כי רק לא מזמן ממשלתו נפלה עקב פרשיות הקורונה שליוו אותו וגל התפטרויות בקבינט שלו. חזרתו של ג'ונסון הדאיגה גם משקיעים ותורמים רבים של המפלגה אשר חששו כי ממשלה בראשותו לא תצליח להתמודד עם האתגרים הכלכליים שמצפים לבריטניה. חשש זה התלווה לתפיסה כי עקב ריבוי הפרשיות שהיו בממשלת ג'ונסון הקודמת, גם זו לא תאריך ימים, וכי נפילתה תביא להפסד חריג בחומרתו אל מול מפלגת הלייבור בבחירות הכלליות.
ג'ונסון ותומכיו האמינו באותו הזמן כי אף מועמד אחר לא יכול לאתגרים הבינלאומיים הרלוונטיים לבריטניה, דוגמת המלחמה של רוסיה באוקראינה, וסביבתו ראתה בפופולריות הרבה לה זכה בקייב הוכחה ליכולותיו בזירה הבינלאומית. ההחלטה של ג'ונסון, אתמול בשעות הערב המאוחרות, בסופו של דבר לוותר על התפקיד, מרמזת כי סביבתו הבינה כי ההתנגדות בתוך המפלגה חזקה מכפי שהוערכה תחילה. אין לשלול על הסף כמובן חזרה של ג'ונסון להתמודדות על כיסא ראש הממשלה בעתיד, אך כרגע, הקאמבק היה, לכל היותר, קצר.
כשג'ונסון איננו על הפרק, רישי סונאק, אשר היה גם לפני כן המועמד הפייבוריט, ממצב את עצמו כרגע כפייבוריט מובהק לחלוטין. אתרי ההימורים העניקו לו נכון לאתמול בערב סיכוי של כתשעים אחוז להיות ראש הממשלה הבא בממלכה. סונאק, אשר אם ייבחר יהיה לראש הממשלה הראשון של בריטניה ממוצא הודי, חזק במיוחד בקרב חברי הפרלמנט של המפלגה השמרנית היום.
הניסיון של סונאק כשר אוצר בתקופת הקורונה, יחד עם עברו בתעשיית הפיננסים, והדימוי שלו כדמות שקולה ואחראית (דימוי שג'ונסון למשל לא יכל להתגאות בו) נחשבים לכאלו שיש להם פוטנציאל להרגיע את השווקים בממלכה אשר עדיין מתאוששים מקדנציית הבזק של הממשלה היוצאת. במידה מסוימת נפילת ממשלתה של טראס, אותה תקף סונאק בבחירות הפנימיות בשורה של עימותים טלוויזיונים, מוכיחה בעיניי תומכיו כי הוא היה המועמד הנכון מלכתכילה, וכי הדבר שבריטניה זקוקה לו יותר מכל עכשיו הוא אדם אשר יוביל מדיניות כלכלית אחראית וינווט אותה במים סוערים אלו.

בוריס ג'ונסון (צילום: שאטרסטוק)
סונאק, בעודו יותר פופולארי בסקרים בציבור הרחב, נחשב עם זאת, עקב מעמדו ועברו בתעשיית הפיננסים, על ידי מבקריו, למנותק וכשייך למעמד העליון כלכלית. ההבנה גם כי ממשלה בראשות סונאק תצטרך לקבל החלטות כלכליות קשות ולא פופולאריות מדאיגה את תומכי המפלגה השמרנית לקראת הבכירות הכלליות הבאות.
עקב התפיסה כי סונאק פייבוריט מוחלט, לוחצים חלק מתומכיו לאחר הפרסה של ג'ונסון, על פני מורדנט, המועמדת הנוספת, לפרוש מן המירוץ ולסיים אותו כבר היום, ללא הצורך לגרורו ליום ו'. מורדנט שהגיעה עד לסיבוב הלפני אחרון בבחירות הקודמות במפלגה כמועמדת לראשות הממשלה, שימשה כמזכירת ההגנה והשרה לפיתוח בינ"ל תחת תרזה מיי.
לעומת סונאק, היא פחות מוכרת בקרב הציבור הבריטי, אך כן זכתה בתחילת המרוץ הקודם לתמיכה רחבה. היא נחשבת יחסית ליברלית לעומת שאר חברי המפלגה בדעותיה, אך בניגוד לסונאק, אינה נוטה להרחיב על עמדותיה בעניינים כלכליים אלא יותר מתמקדת ברווחה ובהיבטים חברתיים. מורדנט, אשר תומכיו של סונאק מטילים ספק כי יש לה בכלל את התמיכה מאה חברי הפרלמנט הנדרשים, רצה על טיקט של "איחוד המפלגה" בין תומכי ג'ונסון לסונאק, אשר נמצאים בהתכתשויות בלתי נגמרות מאז הפלת ממשלת ג'ונסון, על זהות האשם בנפילתה מבין השניים.
עקב פרישתו של ג'ונסון, בקרב המסתמן כעת, אלא אם תחליט מודרנט לפרוש לפני כן, הוא על קולות תומכיו של ראש ממשלת בריטניה לשעבר. התקווה של מורדנט היא כאמור להעביר כמות משמעותית מתומכיו של ג'ונסון לצד שלה, ולהביא את הבחירות אל מתפקדי המפלגה בניסיון לטרוף את הקלפים.
דבר נוסף שייתכן שיקרה כעת הוא שיתופי פעולה בין שני המועמדים הקיימים, ואולי אף בוריס ג'ונסון. בעוד מורדנט התנגדה למועמדותו של ג'ונסון ואף סירבה לשתף איתו פעולה כשהתקיימה אפשרות שיתמודד, כעת היא הביעה תמיכה בעזיבתו את המרוץ. ג'ונסון אף שקל מסגרות של שיתוף פעולה עם סונאק טרם ועם מורדנט לפני שהחליט לבסוף לא להכריז על מועמדותו.
על אף מעמדו הבעייתי של ג'ונסון ישנם כאלו אשר מעלים את האפשרות, אם כי ישנן ספקות על סבירותה, כי תמיכתו באוקראינה ונסיונו בתחום יחסי חוץ יכול להוביל לכך שיכהן שוב כשר חוץ – דבר אשר ככל הנראה לא ישפיע משמעותית על מצבה של המפלגה כמו עמידה שלו בראשות המפלגה לאחר הפרשיות שהיה מעורב בהן. בכל תסריט, מפלגת השמרנים נמצאת במצב רעוע ומורכב במיוחד.
הכאוס השלטוני הפוקד את בריטניה מוביל את מנהלי הקמפיין של הלייבור לחכך את ידיהם בהנאה, בתפיסה כי יהיה אשר יהיה ראש הממשלה הבא, לא צפוי לו חסד אלקטורלי גדול במיוחד בבחירות הכלליות הקרובות, בכל מועד בו יתקיימו. בעוד נראה כי בריטניה הייתה במצב יחסית יציב בתחילת כהונתו של ג'ונסון, המצב כעת קשה, הן מבחינת מדיניות פנים, והן מבחינת האתגרים העומדים בפני בריטניה בשלל תחומים.
היום, כמעט שלוש שנים מאז הבחירות הכלליות היוצאות מן הכלל עבור השמרנים, הטלטלה הפוליטית מובילה לכך שהדבר היציב ביותר כעת בבריטניה הוא לארי, החתול של בית מספר עשר ברחוב דאונינג.
ענבר נוי-פרייפלד ואורי קידרון הם תלמידי מחקר לדוקטורט במחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו