הרשתות החברתיות, ובעיקר טוויטר ופייסבוק, הפכו עד מהרה לחלק בלתי נפרד מהחיים של רובנו. אנחנו מרבים לעדכן, להגיב ולעשות לייק על כל דבר שזז. אבל האם אנחנו משתפים את הרשתות החברתיות בצורה מוגזמת? לפי מחקר ענק שהוזמן על ידי ענקית החומרה אינטל, התשובה היא "בהחלט כן".
במסגרת המחקר, שנערך בקרב כ-20 מיליון גולשים בארה"ב, 90% מהנשאלים השיבו בחיוב לשאלה "האם אתה משתף יותר מדי ברשתות חברתיות". 100% מהנשאלים הודו שהם משתפים את תאריך הלידה האמיתי שלהם; 4.8 מיליון ציינו שהם מעדכנים מתי הם עוזבים את הבית; 4.6 מיליון מעדכנים פרטים על מערכת היחסים שלהם; ו-2.6 מיליון הודו שהם מעדכנים את חבריהם על אופני השימוש שלהם באלכוהול.
ומה לגבי הגדרות הפרטיות שהרשתות טורחות לעדכן אותן כמעט מדי חודש? 20% מהמשתמשים בפייסבוק ציינו כי הם לא שינו את הגדרות הפרטיות שלהם כלל; 28% אמרו כי הקיר שלהם מכיל חומרים שחשופים לא רק לחברים; ו-63% לא התאימו אישית את הגדרות האבטחה והאפליקציות שמקבלות גישה למידע עליהם. למרות חוסר השליטה המודע, 99% מהנשאלים ציינו כי הם חוששים שחבריהם ישתפו ברשת חומר שעלול לפגוע בהם בעתיד.
בנוסף, מתברר שכניסת הרשתות החברתיות לסמארטפונים הגדילה את שיעורי השיתוף והביאה גם מכות אחרות: 33% ממשתמשי הסמארטפונים מועדים יותר לסכנת גניבת זהות מאחר והם מסונכרנים תמידית עם הרשתות ולעיתים משאירים את מכשיריהם ללא השגחה. נתון מעניין נוסף חשף כי 78% משודדים לשעבר בבריטניה נהגו לשאוב מידע מהרשתות החברתיות לגבי מטרות פוטנציאליות לגניבה: כשבנאדם מעדכן שהוא יוצא מהבית – המשמעות היא שאין אף אחד בבית, והגנבים יכולים להתחיל לחגוג.
המסקנה שלי מכל הנתונים הללו: רשתות חברתיות זה נחמד ומועיל, אבל לטובת כולנו – מומלץ וצריך לעשות את הכל בפרופורציה.