וינה – ארגון המדינות המייצאות נפט ובעלי בריתו בראשות רוסיה הסכימו ביום רביעי לצמצם את התפוקה בשני מיליון חביות נפט ביום, אמרו הנציגים, מהלך שעשוי להעלות את מחירי האנרגיה העולמיים הגבוהים ממילא ולסייע לייצוא הנפט. מה שיסייע משמעותית לרוסיה לשלם את הוצאות מלחמתה באוקראינה .
ההחלטה עלולה לערער את התוכנית של קבוצת שבע המדינות (G7) העשירות להגביל את מחיר הנפט הרוסי בשוק העולמי כחלק מהמאבק הכלכלי של המערב עם מוסקבה. זה קרה פחות משלושה חודשים לאחר שהנשיא ביידן ביקר בערב הסעודית, מנהיגת אופ"ק בפועל, במטרה לתקן את היחסים בין צרכן הנפט הגדול בעולם ליצואן הנפט הגולמי הגדול ביותר שלה במהלך תקופה של עלייה באינפלציה המונעת בין השאר על ידי אנרגיה גבוהה מחירים.
מר ביידן היה "מאוכזב מההחלטה קצרת הרואי של OPEC+ לקצץ במכסות הייצור בזמן שהכלכלה העולמית מתמודדת עם ההשפעה השלילית המתמשכת של פלישת פוטין לאוקראינה", אמר הבית הלבן. הנשיא הנחה את שחרור 10 מיליון חביות נפט ממאגר הנפט האסטרטגי של ארה"ב, אמר הבית הלבן.
מחירי הבנזין הגבוהים פגעו בסקרי התמיכה בביידן ולמרות שהמחירים ירדו במהלך הקיץ, המהלך של אופ"ק עלול להכאיב יותר לנהגים אמריקאים רגע לפני בחירות אמצע הקדנציה בחודש הבא .
הקיצוץ בייצור הנפט הוא הגדול ביותר בקבוצה הידועה בשם OPEC+ מאז אפריל 2020, מה שמאותת על כוונתה לשמור על מחירים גבוהים לאחר שסבלה שבע שנים של שוק מאופק יחסית, אמרו אנליסטים של תעשיית הנפט.
לאחר זינוק מעל 100 דולר לחבית בששת החודשים הראשונים של השנה בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, מחירי הנפט ירדו ב-32% בארבעת החודשים האחרונים בעקבות דאגות כלכליות עולמיות , כאשר הנפט הבינלאומי מסוג ברנט ירד מתחת ל-83 דולר לחבית בפעם הראשונה מאז ינואר. ברנט עלה ביום רביעי ביותר מ-2% ל-93.90 דולר, לאחר שעלה בהתמדה בעקבות הציפיות לקיצוץ בייצור בימים האחרונים.
החלטת OPEC+ באה על רקע של האטה בצמיחה הכלכלית בעולם. ביום רביעי, ארגון הסחר העולמי אמר כי הסחר העולמי בסחורות צפוי להאט בחדות בשנה הבאה, אולי יקל על האינפלציה הגבוהה אך יגדיל את הסיכון למיתון.
לאחר הפגישה, חברי OPEC+ הגדירו כל החלטה שיוצאת מהפגישה כתגובה טכנית לכלכלה עולמית דוגלת, במיוחד בסין , שבה מגבלות קוביד-19 פגעו בביקוש לנפט.
אבל אנליסטים אמרו, ובפרטי נציגי OPEC+ הסכימו, שהמהלך יהיה ניצחון גדול לרוסיה , שאיבדה כמיליון חביות ביום של הפקת נפט מאז תחילת המלחמה בפברואר. ב-5 בדצמבר, רוסיה עומדת בפני אמברגו נפט של האיחוד האירופי ומכסת מחירי G-7 , אשר מאיימים לחתוך עוד יותר את המכירות שלה.
קיצוץ הייצור של OPEC+ יגביל את אובדן נתח השוק של רוסיה, אמרו הנציגים, שהודו בכך שהוא מייצג מאמץ חסר תקדים של יצרניות הנפט הגדולות בעולם לעזור ביחד לרוסיה עם הבעיות הפוליטיות והכלכליות שנגרמו מהמלחמה באוקראינה.
מקור: WSJ https://www.wsj.com/articles/opec-agrees-to-biggest-oil-production-cut-since-start-of-pandemic-11664978144?mod=hp_lead_pos4