התופעה המכונה "ענן דגל" נוצרת כאשר אוויר פוגע בעוצמה בהר, נע כלפי מעלה – ויוצר ענן • מדובר בצירוף נסיבות מטאורולוגיות הקשורות גם בעונה הנוכחית ובמיקום של ההר באופן יחסי לים התיכון • ההסבר המלא
N12
| פורסם 08/09/22 09:42
ענן בצורה יוצאת דופן נצפה בצוק גיברלטר בחצי האי האיברי שבאנדלוסיה. הווידאו שפורסם על ידי השירות המטאורולוגי המקומי צולם בסמוך לשדה התעופה המקומי. בצפייה מהירה בווידאו ניתן לראות כיצד הענן יוצר אוויר מסביב לפסגת ההר.
התופעה יוצאת הדופן מכונה "ענן דגל" והיא חלק מתופעה מטאורולוגית רחבה יותר שנקראת עננות אורוגרפית. משמעות התופעה היא שענן נוצר כתוצאה מהאופי הגיאוגרפי של האדמה שמתחתיו. לדוגמה כתוצאה מאוויר שמוסט כתוצאה מהר או רכס הרים. באופן ספציפי "ענן דגל" נוצר כתוצאה מרוח חזקה הפוגעת בהר יחיד שאינו חלק מרכס הרים.
הפגיעה של האוויר החזק בהר מכריח אותו לנוע מעלה כלפי הפסגה. כשהאוויר מגיע לקצה, הוא מתקרר וגורם למים להתאדות ולהתעבות לכדי ענן – שלעיתים נותר סטטי מעל ההר או כפי שניתן לראות בתיעוד זה – עף באמצעות הרוח מעליו. בחודשי האביב והחורף נפוצה תופעה של אוויר חזק בחלק המערבי של הים התיכון והחופים המערביים של צרפת וספרד המכונה "לבאנטר" המסייע ליצירת "ענן הדגל".
צוק גיברלטר, הנישא לגובה 426 מטרים, הוא ביתם של קופי המקוק הברברי היחידים באירופה. מדובר בקבוצה של כ-300 פרטים החיים על ההר. קופי המקוק הברברי המכונים גם מקוק גיברלטר מונים כ-20 אלף פרטים בעולם בסך הכול, 80% מהם חיים בהרי האטלס שבמרוקו.