הממלכה באבל: מלכת בריטניה אליזבת' השנייה הלכה לעולמה היום בגיל 96. אליזבת' אלכסנדרה מרי וינדזור, שכהונתה הממושכת בראשות הממלכה שברה שיאים והפכה בפברואר 2017 לארוכה בהיסטוריה, צפויה להיות מובאת למנוחות בטקס רשמי ורב הדר. אחרי 70 שנים של מלוכה, הכתר צפוי לעבור לבנה הבכור – הנסיך צ'ארלס.
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
הבוקר הודיע ארמון באקינגהאם רשמית כי רופאיה של המלכה קראו לה להישאר בהשגחה רפואית לאחר שבדיקות שנערכו לה העלו תוצאות מדאיגות. כל ארבעת ילדיה של המלכה ונכדה, הנסיך וויליאם, הגיעו לטירת בלמורל בסקוטלנד.
המלכה הותירה אחריה שלושה דורות של יורשי עצר – בנה צ'ארלס, נכדיה וויליאם והארי וניניה. ב-2021 שכלה את בעלה, הנסיך פיליפ, שמת חודשיים לפני יום הולדתו ה-100. במשך שנות כהונתה הרבות השביעה 15 ראשי ממשלה, האחרונה שבהן – ליז טראס – לפני ימים ספורים.
כשאליזבת' נולדה, באפריל 1926, אף אחד לא חשב שהיא תגיע למלוכה. מי שהיה אמור לרשת את הכתר היה למעשה דודה, אלא שהוא נשא אישה אמריקנית גרושה והכתר עבר לאחיו – ג'ורג' ה-6, אביה של אליזבת'. לג'ורג' לא היו בנים, ואליזבת' הפכה ליורשת העצר.
המלוכה הגיעה אל אביה בהפתעה: הוא מלך במדינה בימים הקשים של מלחמת העולם השנייה ומת בגיל צעיר בשנת 1952. עם דבר מותו, בתו הבכורה אליזבת' הוכתרה למלכה בגיל 26 בלבד. ב-1947 היא התחתנה עם דודן רחוק שלה – פיליפ, אחד מנכדי נכדה של המלכה ויקטוריה. השניים הביאו לעולם ארבעה ילדים – צ'ארלס, אן, אנדרו ואדוארד.
שברה את שיאי הביקורים
בטקס שנערך ב-1981 חששו בבריטניה כי איבדו את המלכה אחרי שחמוש ירה שישה כדורי סרק בזמן שרכבה על סוסה. הסוס התפרע – אך היא לא נפגעה. מלבד זאת, ב-1992, שנתה ה-40 כמלכה, היא התמודדה עם קשיים נוספים, בהם גירושי ילדיה ושרפה שפרצה בטירת וינדזור שהייתה לאחד מבתיה. בנוסף, באותה השנה שהוגדרה כ"שנה הנוראית", פורסם ספר שחשף את השקרים והשערוריות ביחסים של צ'ארלס בנה ורעייתו דיאנה, שנפרדו זמן קצר לאחר מכן.
נקודת שפל נוספת בשלטונה הייתה בקיץ 1998, אז היא ספגה ביקורת על חוסר אמפתיה ורגישות לאחר מותה של הנסיכה דיאנה – ביקורת שהיוותה את הבסיס לסרט "המלכה" בכיכובה של הלן מירן.
במהלך כהונתה של אליזבת', היא שברה את שיא הביקורים שערך כל מונרך בריטי לפניה. היא הייתה המלכה הראשונה שפגשה את קיסר יפן, הראשונה שפגשה את מנהיג סין ואף צעדה לאורך החומה הסינית. היא גם פגשה את נלסון מנדלה, את חוסני מובארק, וכן את כל הנשיאים האמריקנים שכיהנו בזמן מלכותה – מלבד לינדון ג'ונסון – שלא הספיק לעשות זאת. האחרון שבהם, הנשיא ביידן, אמר לאחר פגישתם בטירת וינדזור ביוני 2021 שהמלכה "מזכירה לו את אימו".
ב-2012 שברה מעט אליזבת' את התדמית הקשוחה שלה והשתתפה בסרטון הומוריסטי עם השחקן דניאל קרייג (שגילם את ג'יימס בונד) בטקס פתיחת אולימפיאדת לונדון. המלכה גם הייתה זו שפתחה את אולימפיאדת מונטריאול ב-1976 – ובכך הפכה לראש המדינה היחיד בעולם שפתח רשמית שתי אולמיפיאדות בשתי מדינות ויבשות שונות.
ב-2015 שברה המלכה אליזבת' השנייה שיא היסטורי: היא הפכה למלכה ששלטה במשך הכי הרבה זמן בהיסטוריה של בריטניה – ועקפה את המלכה ויקטוריה שהחזיקה בשיא לאחר שמלכה במשך 63 שנים ושבעה חודשים. בסוף 2016, הפכה המלכה הבריטית לשיאנית נוספת: עם מותו של מלך תאילנד, היא הפכה למלכה המכהנת הוותיקה ביותר בעולם. בעלה, הנסיך פיליפ, פרש מתפקידיו הרשמיים בקיץ 2017 אך המלכה אליזבת' המשיכה בשגרת יומה למרות בעיות בריאות.
במשך יותר משישה עשורים כמלכה אליזבת' השנייה צברה אהדה ואהבה רבה מצד נתיניה, וזאת בתקופה שבתי מלוכה אחרים באירופה זוכים לבוז ונראים כמוסד שאבד עליהם הכלח. היא הקפידה שלא להתערב בכל נושא פוליטי במהלך חייה ודאגה תמיד להישאר בקונצנזוס הבריטי – כל ראשי הממשלה שפעלו תחתיה, מכל מפלגה ובכל תקופה, ידעו שאף מילה מהשיחות שהם היו עורכים עם הוד מעלתה פעם בשבוע לעולם לא תדלוף החוצה.
יחס עוין למדינת ישראל
ימי שלטונה היו הימים שבהם מושבותיה הנותרות של האימפריה הבריטית אבדו, אך במקביל לשינויים ההיסטוריים המלכה הצליחה בזכות פעולותיה והאהדה האישית זלה זכתה ליצור מסגרת חדשה לחבר העמים הבריטי, מסגרת בה עד היום מדינות עצמאיות לחלוטין רואות במלכת בריטניה את הריבון – בהן קנדה, ניו זילנד, אוסטרליה וג'מייקה.
יחסה של משפחת המלוכה למדינת ישראל נחשב לעוין לאורך שלטונה של המלכה אליזבת': למרות שביקרה ברחבי תבל יותר מכל ראש מדינה אחר, את מדינת ישראל משפחת המלוכה החרימה בעקביות. עד לביקורו של הנסיך וויליאם בארץ ביוני 2018, מעולם לא המלכה ולא בכיר אחר ממשפחתה הגיע לישראל לביקור מלכותי רשמי למרות שארץ ישראל נשלטה בעבר בידי בריטניה.
לפני כן הנסיך פיליפ ערך בישראל ביקור אישי ב-1994 והנסיך צ'ארלס השתתף בלוויות של יצחק רבין ושל שמעון פרס, בניסעות שהוגדרו גם כן כפרטיות. לעומת זאת, נסיכי אמירויות הנפט הערביות במפרץ הפרסי תמיד היו אורחים רצויים באירועים המלכותיים בלונדון, ואפילו באירלנד הרפובליקנית ביקרה המלכה ב-2011.